„Fiecare dependent este un dependent pe viață, chiar dacă este în remisie pentru o perioadă foarte lungă de timp. Fiecare pariu sau joc de noroc este capabil să-l readucă la dependență”, explică avocata, recunoscută în Bulgaria pentru opiniile sale ferme privind tratamentul penal al persoanelor cu adicții.
Sylvia Petkova, 34 de ani, avocată în drept penal, este specializată în statutul și tratamentul penal al persoanelor care au comis infracțiuni ca urmare a dependenței de alcool, droguri și/sau jocuri de noroc. Firma de avocatură la care lucrează este singura din Bulgaria care se ocupă de astfel de cazuri.
Într-un interviu pentru cititorii HotNews.ro, avocata Petkova vorbește despre urmările penale ale dependenței, despre legile din Bulgaria cu privire la autoexcluderea persoanelor vulnerabile la jocurile de noroc, dar și despre cât de important este ca atât societatea, cât și autoritățile să înțeleagă dependența ca ceea ce este: o boală cronică de care nu scapi niciodată.
Registrul cu persoanele autoexcluse. În România nu există, în ciuda legislației
Recent, Parlamentul bulgar a interzis orice publicitate la jocurile de noroc în mass-media. Dar odată cu această lege – care a produs dezbateri aprinse în Bulgaria – a mai fost votat un amendament care reduce de la doi ani la 30 de zile perioada minimă în care un jucător se poate elimina din Registrul național bulgar al celor care au solicitat…
Citeste restul: [LINK]
![Sylvia Petkova, Bulgaria](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2024/06/sylvia-petkova-bulgaria.jpeg)
Dependența, „o tulburare cronică, recurentă”
HotNews: Cum a putut să treacă un amendament care reduce perioada minimă de doi ani la doar 30 de zile pentru ca o persoană dependentă să se poată elimina din registrul în care s-a înscris, tocmai pentru a scăpa de adicție?
Sylvia Petkova: Acest amendament pare să fi scăpat atenției tuturor, inclusiv a mass-mediei bulgare. Dar Art. 10g, alin. 5 din Legea Jocurilor de Noroc stipulează acum că o persoană care a fost adăugată în registru poate solicita să fie eliminată în 30 de zile de la înregistrare. Mi-a fost destul de greu să urmăresc cum a ajuns acest text în Lege, deoarece nu era prezent în proiectul inițial. Așa că am aflat că a fost adăugat în timpul celei de-a doua lecturi a proiectului în Adunarea Națională. Oricum, nu există motive pentru un astfel de amendament, ceea ce ridică întrebarea de ce a fost acceptat atât de discret și în secret.
– Cum pot fi afectați dependenții în acest caz?
– Dependența (inclusiv dependența de jocuri de noroc) este definită de Institutul Național de Droguri din SUA ca „o tulburare cronică, recurentă”. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă dependentul își dă seama de problemă și dorește să facă ceva pentru a o rezolva (cum ar fi completarea unei cereri de înregistrare în Registrul bulgar), dorința de a juca reapare repetat…
![Sylvia Petkova, Bulgaria](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2024/06/sylvia-petkova-bulgaria.jpeg)
Source link