Astfel, ONJN va utiliza bazele de date statistice ale INS pentru a verifica dacă o localitate respectă condiția de a avea o populație mai mare de 15.000 de persoane. Verificarea nu mai este făcută prin eliberarea unei adeverințe de la primărie, ci direct la INS de către ONJN.
În cazul în care se constată că populația unei localități a scăzut sub 15.000 de locuitori, ONJN va dispune de urgență sistarea activității de exploatare de jocuri de noroc tip slot-machines pentru toți organizatorii din acea unitate administrativ-teritorială.
De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc tip slot-machines pot sesiza ONJN dacă populația dintr-o localitate în care activează a scăzut sub 15.000 de locuitori, iar ei vor putea să își sisteze activitatea și să informeze autoritățile competente în acest sens.
Prin această ordonanță se clarifică noțiunea de unitate administrativ-teritorială și se stabilește că aceasta poate fi comună, oraș sau municipiu. Orice nerespectare a legislației din domeniul jocurilor de noroc va putea fi sancționată cu închisoarea de până la trei ani.
Cu toate acestea, există un proiect de lege care a fost contestat la Curtea Constituțională a României, deoarece a fost introdusă o modificare la Camera Deputaților, fără a fi avut aprobarea în Senatul României. Dacă ONJN verifică acum condiția privind populația unei localități și primăriile nu mai sunt implicate în acest proces, proiectul de lege va trebui ajustat corespunzător.
Source link