Pe măsură ce legislația română și opinia publică s-au concentrat pe reducerea deficitului bugetar și protejarea jucătorilor vulnerabili, organizatorii de jocuri de noroc au trebuit să își revizuiască strategiile financiare și operaționale pentru a respecta noile reglementări.
Noile provocări pentru organizatorii de jocuri de noroc includ majorarea taxelor, condiționarea acordării licențelor de existența unui sediu permanent în România și interzicerea jocurilor de noroc de tip slot-machine în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.
Aceste schimbări sunt parte a unui set mai amplu de reforme fiscale menite să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, să reducă deficitul bugetar și să descurajeze participarea excesivă la jocurile de noroc.
Pe de altă parte, majoritatea organizatorilor de jocuri de noroc aleg să își continue activitatea, căutând soluții pentru a se adapta noilor reglementări. Conform unor comunicate de presă transmise de Asociaţia Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR), peste 60% dintre companiile din domeniu sunt companii autohtone mici și mijlocii.
În contextul neclarităților legislative, a fost publicat un Proiect de OUG pentru modificarea Ordonanței nr. 77/2009 conform căruia operatorii nu mai datorează diferența de taxă anuală dacă renunță la licență din cauza neîndeplinirii condițiilor de exploatare și vor beneficia de restituirea anumitor sume achitate pentru aparatele tip slot-machines.
Rămâne de văzut cum va fi primit acest Proiect de OUG și dacă va contribui la o restructurare inevitabilă a industriei, în contextul dorinței principale a organizatorilor de jocuri de noroc de a avea o reglementare predictibilă, transparentă, orientată către un echilibru între generarea de venituri pentru bugetul de stat, rentabilitatea afacerilor și responsabilitatea socială.
Source link